FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

BKV hijst boom in Loosdrecht: wat komt er allemaal bij kijken

LOOSDRECHT – Voor een kwekerij die exclusieve planten en bomen levert (www.delimieten.nl) heeft BKV deze week een boom geplaatst in Loosdrecht. Daar kwam heel wat voorbereiding en denkwerk bij kijken: de kraan moest onder andere op een dijk staan, waardoor strengere veiligheidseisen gelden.

Voorbereiding

Vooraf is onze werkvoorbereider op locatie geweest om te inventariseren hoe deze hijsklus gedaan kon worden. Er moest met van alles rekening gehouden worden: de dijk mocht niet teveel stempeldruk hebben, de kraan moest half op de weg, half op het fietspad stempelen, verkeersregelaars inzetten op het juiste moment, vergunning aanvragen voor het deels afsluiten van de weg, enzovoorts. De provincie Noord-Holland heeft voor de hijsklus een schouw laten doen: dan wordt gekeken wat de situatie is. Na de hijsklus werd weer een schouw gedaan, om te kijken of er schade was aan het fietspad en of alles er nog hetzelfde uit zag.

Onze werkvoorbereider heeft het helemaal uitgedacht. Vergunningen zijn aangevraagd bij de gemeente, onder onze rijplaten is een tapijt (vloerbedekking) neergelegd tegen beschadiging van het fietspad, 4 draglineschotten zijn onder de stempels geplaatst en de aanrijroute en stempelplaats werd tot op de centimeter bepaald.

Stuurmanskunst
Dat vereiste stuurmanskunst van onze kraanmachinist: om op de hijslocatie te kunnen komen moest hij tussen paaltjes door. Onze machinist had aan beide zijden precies 3 centimeter speling. Naast de stuurmanskunst van onze machinist, heeft deze Demag AC100 een door BKV zelf ontworpen ballastkar met assen die vanuit de kraan bestuurd kunnen worden. Dat is uniek in Nederland en is door BKV zelf ontworpen. Dat kwam nu precies van pas.

Naast de kraan met ballast-aanhanger ging onze nieuwe Volvo FH16 mee om de rijplaten en de draglineschotten te vervoeren en uit te leggen. BKV kijkt terug op een geslaagde klus, die dankzij goede voorbereiding én uitvoering vlekkeloos is verlopen!

Uw uitdaging
U zult begrijpen: er komt veel voorbereidingswerk bij kijken: wij hijsen niet zomaar. Door een goede communicatie en een gedegen voorbereiding met alle betrokken partijen is ook dit project weer geslaagd! Bij complexe opdrachten waar vakkundigheid, ervaring en veiligheid vooropstaan doen onze opdrachtgevers graag een beroep op ons. Heeft u een uitdaging? BKV denkt graag met u mee, bel ons gerust!