FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

BKV werkt mee aan realisatie van windpark Autena

 

VIANEN - In de oksel van de snelwegen A2 en A27 (bij knooppunt Everdingen, dichtbij de Autenasekade in Vianen) bouwt BKV mee om een drietal Nordex windturbines voor het windpark Autena te monteren.

Aanleiding project
De complete luchthaven Schiphol Amsterdam wil vanaf 1-1-2018 draaien op duurzame stroom die uit Nederland komt. Schiphol heeft een contract afgesloten met Eneco om dit te realiseren. Alle duurzame stroom komt van windparken uit Nederland. Het windpark Autena met Nordex N131 windturbines is het eerste windpark die stroom levert aan Schiphol Amsterdam.

Voorbereiding
De Barneveldse Kraanverhuur (BKV) mag het hijswerk van dit project uitvoeren. Dat vergt voorbereiding. Vooraf worden alle interne en externe risico’s (bijvoorbeeld ondergrond, draagkracht en onverwachte weersverandering zoals wind) goed in kaart gebracht door middel van een taak-risico-analyse en een hijsplan. Zo kwamen we er door bodemonderzoek op de hijslocatie achter, dat de bodem niet voldoende draagkracht had voor onze 600-tons rupskraan, de LR 1600/2. Deze indrukwekkende kraan heeft een maximale gieklengte van 156 hoog en kan tot 600 ton verplaatsen.

Start project
Eind augustus zijn de rotorbladen en gondels getransporteerd naar de projectlocatie. BKV heeft vervolgens de kraan opgebouwd op speciaal geëngineerde kraanfundaties.

Gezien de lage draagkrachtige ondergrond heeft de opdrachtgever er een betonnen fundatie aangelegd, waarop de kraan vervolgens opgesteld is. Daarna begint het echte hijswerk. 3 windturbines van het type Nordex N131 met een ashoogte van 99 meter worden door BKV gehesen. De eerste van dit type windturbine in Nederland.

Duurzaam
Om duidelijk te krijgen welk effect het windpark Autena op de omgeving  heeft, zijn er verschillende onderzoeken gedaan. Zo is er een geluidsonderzoek en een slagschaduwonderzoek door Eneco uitgevoerd. (bron: site Eneco

(↓↓ lees verder >>)

 

Het is voor BKV altijd een uitdaging om aan dit type projecten mee te werken. Zo draagt ook BKV bij aan de verduurzaming van Nederland. Ter indicatie: dit windmolenpark levert 30 GWh per jaar, dit is vergelijkbaar met het stroomverbruik van circa 8000/9000 huishoudens.  

Over BKV
Door onze expertise en ervaring zijn we een toonaangevende specialist geworden in de windbranche. Een partner van diverse windturbine fabrikanten, -exploitanten en gespecialiseerde onderhoudsbedrijvenOok benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel ons gerust.

(foto's Bram Verhaegh)