FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

De jongste machinisten van BKV: Jacob en Dave (interview)

BKV investeert in jonge vakmensen. Maak kennis met onze 2 jongste machinisten: Jacob en Dave. Een interview over hun drijfveren, achtergrond en toekomstperspectief.

 
Dave Busser in actie

Dave Busser

Dave Busser (20 jaar), uit Garderen is inmiddels junior kraanmachinist bij de BKV. Het vak van kraanmachinist sprak hem al aan vanaf zijn jonge jaren. Zijn vader, momenteel werkzaam als uitvoerder bij de BKV, is ook jaren kraanmachinist geweest. Eerst heeft Dave stage gelopen bij een grondverzetbedrijf, maar een kraanbedrijf sprak hem toch meer aan. “BKV gaf me een kans en die heb ik met beide handen aangegrepen. Ik heb gevraagd of ik een keer een week mee kon draaien en zo rolde ik in het vak van kraanmachinist bij BKV", aldus Dave.

Naast de MBO-opleiding Machinist op het SOMA-college in Harderwijk heeft hij ook het TCVT-vakbekwaamheidscertificaat W4-01 gehaald. En inmiddels heeft Dave zijn grote rijbewijs behaald (CE): alle papieren zijn dus binnen! Momenteel hijst Dave zelfstandig op een mobiele kraan, de Liebherr LTM 1030 – 2.1.

Het BKV-team spreekt Dave erg aan. “Iedereen houdt elkaar scherp, het is gezellig en ze staan altijd voor elkaar klaar.” Over 5 tot 10 jaar hoopt Dave een grotere kraan te bedienen, zegt Dave: “Er zijn bij de BKV doorgroeimogelijkheden en kansen genoeg!”

 

Jacob Koster

Jacob Koster (17 jaar) uit Elspeet is kraanmachinist in opleiding. Hij werkt met veel plezier bij de BKV. Momenteel is hij nog in opleiding, bij de SOMA te Harderwijk. Hier vergaart hij veel theoretische kennis, maar nog belangrijker: hij leert dit direct koppelen in de praktijk. Op zijn werk wordt hij hierin ook goed begeleid, door zijn begeleider Frits Jonkers. Zijn TCVT-vakbekwaamheidscertificaat W4-01 is inmiddels behaald en zal hij officieel in ontvangst kunnen nemen als hij 18 jaar is. Hij zal dan eveneens zo snel mogelijk zijn groot rijbewijs gaan halen.

Ambitieus als Jacob is, ziet hij zichzelf nog wel doorgroeien en verder ontplooien bij de BKV: “Het grotere kraanwerk lijkt me wel mooi. Kranen hebben hem altijd al gefascineerd.” Ook de techniek ligt hem goed. “Vroeger sleutelde ik al veel aan brommers en dergelijke, dus zo'n technische functie past goed bij mij”, aldus Jacob.

Over zijn werkgever is Jacob duidelijk ook positief, Jacob: “Bij de BKV krijg je uitdaging, afwisseling en zijn er doorgroeimogelijkheden.” Het gezellige team draagt eveneens bij aan het plezier in het werk. Hij hoopt nog veel jaren bij de BKV te werken en veel te leren van al zijn collega's. Want zoals hij zelf zegt: “Ik heb prachtig werk!" aldus Jacob.

Jacob Koster aan de knoppen