Onze aanpak

Goed hijswerk begint met een goed plan

Onze opdrachtgevers kunnen erover meepraten: hijsen begint altijd met een goed plan. Van tevoren bezoeken we daarom de hijslocatie, zodat we in het hijsplan met alle factoren rekening kunnen houden. Door de optimale positie van kranen en materialen kan het hijswerk efficiënt worden uitgevoerd.

Waar nodig treffen we voorbereidingen, zoals het verharden van de ondergrond of het vrijmaken van de toegangswegen. Omdat onze engineers naast diepgaande kennis ook praktijkervaring hebben, zijn onze hijsplannen een betrouwbare leidraad. De basis voor een geolied project.

Zoekt u een specialist voor hijswerk? Laat ons maar een plan maken. Wij gaan graag aan de slag.

BKV neemt het zekere voor het onzekere

Het zijn zware jongens die kranen van BKV. Toch is hijsen geen kwestie van kraan neerzetten, stempels uitschuiven en hijsen maar. Er zijn grote krachten in het spel. Lasten die tientallen tonnen wegen, gaan de lucht in. Over bouwplaatsen, over kostbare gebouwen, over soms complete productieplants. Daarom begint ieder project op de bureaus van de werkvoorbereiders. Hun motto? Neem het zekere voor het onzekere. Het resultaat is een doordacht hijsplan.

De werkvoorbereiders bezoeken vooraf de projecten. Het doel: kijken en meten. Kijken hoe de omgeving eruit ziet, kijken of de locatie bereikbaar is voor de kraan, kijken waarmee zij rekening moeten houden. Soms blijkt dat er creativiteit nodig is om op de juiste plaats te komen. Op zachte ondergrond zullen er rijplaten of draglineschotten gelegd moeten worden. Als het niet anders kan, moet er - na overleg met de opdrachtgever – soms een tuin of gazon aan geloven. Het is de werkvoorbereider die kan inschatten hoe de bereikbaarheid is en welke maatregelen genomen moeten worden.

Werkvoorbereiding tekening
BKV werkvoorbereiding

Berekening maximale druk

Berekening maximale druk Kortom, de kraan moet veilig én stevig opgesteld worden. Daar draait het om. Cruciaal daarbij is de stempeldruk: de druk die de stempels van de kraan op de grond uitoefenen. BKV kan deze berekenen in een geavanceerd programma van Liebherr, de bouwer van de kranen. Op basis van het kraantype en de last wordt per stempel de maximale druk berekend waarmee rekening moet worden gehouden.

Omdat de dynamische druk hoger is dan de statische druk (door onder meer piekdruk en windbelasting), worden hierbij veiligheidsmarges gehanteerd. Sterk vereenvoudigd luidt de formule voor het berekenen van de stempeldruk als volgt: 2,5 x (gewicht van de kraan + de last) gedeeld door 4. Wat niet kan worden berekend, is de gronddruk. Daarom verzamelt de werkvoorbereiding zoveel mogelijk informatie over de ondergrond c.q. de lokale grondsoort. Grondschotten onder de stempels zorgen vervolgens voor de nodige verdeling van de druk. Een vuistregel is: maximaal 10 ton druk per m2.

Optimale kraanpositie

De resultaten van het meet- en rekenwerk worden op een tekening weergegeven. Deze tekening, het hijsplan, vormt de instructie voor de machinist. Op de tekening kan hij precies zien hoe zijn kraan opgesteld moet worden. De opdrachtgever c.q. uitvoerder kan aan de hand van het hijsplan de nodige voorbereidingen treffen. De werkvoorbereiders maken deze tekening in AutoCAD.

In speciale software van Liebherr kunnen ze bovendien de bewegingen van de kraan in de omgeving simuleren. Zo bepalen ze de optimale kraanpositie. Als de werkvoorbereiding het hijsplan in kannen en kruiken heeft, kan er wat BKV betreft niets meer misgaan. Ténzij de situatie tussentijds verandert. De ervaren machinisten van BKV zijn daar altijd alert op. Waar nodig nemen zij extra veiligheidsmaatregelen. De stelregel van de werkvoorbereiding is ook hún stelregel: neem het zekere voor het onzekere. Hijs veilig of hijs niet.

Heeft u advies nodig?

Heeft u een project voor de boeg en bent u benieuwd naar onze manier van werken? Wilt u nader kennismaken en ons bedrijf bezoeken? Of heeft u advies nodig over de aanpak van een project?

BKV adviseert u graag. Dat kan gaan over het type kraan waar uw project om vraagt. Of om de beste aanpak op de hijslocatie. Voor ons gaat het in ieder geval verder dan het verhuren van een kraan. U heeft een object dat verplaatst moet worden. We doen er graag alles aan, om dat goed te laten verlopen. Dat begint wat ons betreft met een goed advies.

Vind de kraan die u nodig heeft

(In ton)

Onze aanpak.

Werkvoorbereiding
Hijsen begint met een goed plan. Door vooraf de optimale positie van kranen en materialen te bepalen, kan het hijswerk goed worden uitgevoerd. Omdat onze engineers naast diepgaande kennis ook praktijkervaring hebben, zijn onze hijsplannen een betrouwbare leidraad.

Lees verder

Kraanverhuur
Elke hijsklus vraagt om zijn eigen kraan. BKV heeft die. Wij hebben een modern en goed uitgerust kranenpark. Op deze website kunt u al onze kranen, inclusief technische specificaties als gieklengte en werkbereik, bekijken.

Lees meer

Speciaal transport
BKV verzorgt ook het horizontaal transport van objecten. Dat doen we compleet. Van voorbereiding, laden en vervoer tot het lossen op de juiste plek. Veiligheid en voorzichtigheid kenmerken onze aanpak, zodat we probleemloos de klus klaren.

Lees meer

Montage
De montage van uw windturbine kunt u aan BKV overlaten. We werken nauw samen met een aantal gerenommeerde montagebedrijven. Daardoor kunnen we snel en efficiënt een turbine opbouwen. In twee dagen kan de turbine operationeel zijn.

Lees meer

Vragen? Stel ze ons gerust.    * Verplichte velden