FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

“De machinisten van BKV zijn echt vaklui!”

Marc Oude Veldhuis, Van den Berg Beton Kelders bv

De kraan staat opgesteld en de prefab kelder hangt in de takels. Beheerst draait de machinist het betonnen gevaarte en laat deze zakken op precies de goede plek. Simpel? “Het is net als met topsport”, zegt directeur Marc Oude Veldhuis van Van den Berg Beton Kelders. “Als je het ziet, lijkt het eenvoudig, maar het is vakwerk. Topsport.”

Tachtig jaar geleden legde de opa van Oude Veldhuis de basis van het bedrijf. Hij was een echte betonaannemer. Hij trok erop uit om beton te maken in het werk. Van lieverlee groeide ook de productie van betonnen bouwelementen. Totdat de vader van Oude Veldhuis in de jaren zeventig besloot om zich uitsluitend nog bezig te houden met de productie van prefab elementen. Inmiddels is Oude Veldhuis de derde generatie en staan er bijna zestig mensen op de loonlijst.

Tot op de millimeter

“Prefab bouwen neemt nog steeds toe”, zo schat Oude Veldhuis in. “Het bouwen met kant en klare elementen is efficiënt. Waarom zou je morgen gaan boren als je vandaag al weet dat er een gat moet komen? Onder de beheerste omstandigheden in een productiehal bereik je gemakkelijker de gewenste kwaliteit én efficiency. Op de bouw is het een kwestie van plaatsen.”
Van den Berg Beton Kelders bv is het bedrijfsonderdeel dat gespecialiseerd is in de productie van prefab kelders. Op het eerste gezicht grote betonnen bakken – en dus gemakkelijk te produceren. Oude Veldhuis glimlacht. “Het beton storten is het gemakkelijkste onderdeel van ons werk. Het allerbelangrijkste is de voorbereiding. Samen met opdrachtgevers wen-sen en eisen in kaart brengen. En de mallen zó maken, dat straks alles tot op de millimeter klopt. Elke uitsparing voor een leiding of trapgat moet op precies de goede plaats zitten.”

Begin van de bouw

De maximale grootte van de prefab kelders hangt af van de transporteerbaarheid. Bij transport over de weg is 5,60 meter zo'n beetje het maximum. Oude Veldhuis weet er alles van. De directeur rijdt zelf nog regelmatig kelders naar de bouwlocatie. “Ik heb al honderden kelderplaatsingen meegemaakt, maar ik vind het toch nog leuk. Het is het begin van de bouw. BKV zorgt dat de kelders op de juiste plaats komen. En net als bij onze productie geldt ook voor het hijsen dat de voorbereiding belangrijk is. De kraan moet op een veilige afstand van de bouwput kunnen staan. Er moet dan voldoende ruimte zijn om te draaien met de kraan. Dat is niet altijd eenvoudig. Als we twijfelen of het kan, gaat de werkvoorbereider van BKV ter plaatse kijken.”

Vaklui

Zodra de voorbereiding in kannen en kruiken is, is het tijd om te hijsen. Voor Oude Veldhuis staat vast dat de machinist dé bepalende factor is. “Hij is verantwoordelijk voor zijn materieel. Als hij denkt dat het wel of niet kan, neemt hij een beslissing. Wat dat betreft, zijn de machinisten van BKV echt vaklui! Prachtig om te zien: mensen die hun vak verstaan. Ze werken beheerst, maken op z'n tijd een geintje, maar blijven geconcentreerd. Daar houden we van, want zo werken we zelf ook. Die jongens hebben zomaar 60 ton in de kraan hangen. Dat moet wel goed gaan.”

Lol in het werk

Al jarenlang werkt Van den Berg Beton Kelders tot volle tevredenheid met BKV samen. En waarom? Het zijn niet alleen het kranenpark, het vakmanschap en de tarieven. “BKV heeft dezelfde mentaliteit als wij. Ze hebben een enorme soepelheid in de samenwerking en weten waarover ze praten. En weet je wat zo mooi is? Bij BKV hebben ze lol in hun werk en stralen dat uit. Dat is heel belangrijk!”